Nové nepokoje na Ukrajine posunuli cenu ropy výraznejšie nad 101 USD

08.04.2014 Celý región

New York 8. apríla (TASR) - Cena ropy zaznamenala rast a posunula sa výraznejšie nad 101-dolárovú hranicu, keď trhy znervóznili nové nepokoje na východe Ukrajiny. Navyše, obchodníci vyčkávajú na najnovšie údaje o zásobách ropy v USA, pri ktorých počítajú s rastom. Informovala o tom agentúra AP.

Cena americkej ropy WTI s dodávkou v máji vzrástla v popoludňajších hodinách v Európe v rámci elektronického obchodovania na burze v New Yorku o 90 centov na 101,34 USD (73,57 eura) za barel (159 litrov). Na záver pondelkového obchodovania (7.4.) sa cena ropy znížila o 70 centov po tom, ako trhy zareagovali na informácie, že štyri líbyjské ropné terminály pod kontrolou milícií by sa čoskoro mohli otvoriť a zvýšiť tak dodávky ropy na svetové trhy.

Cena severomorskej ropnej zmesi Brent, s ktorou sa obchoduje v Londýne, vzrástla o 61 centov na 106,43 USD za barel. Na záver pondelkového obchodovania klesla o 90 centov na 105,82 USD/barel.

"Akékoľvek ďalšie zhoršovanie situácie povedie k rastu napätia medzi Ruskom a Západom, čo by mohlo znamenať ďalšie sankcie proti Rusku," uviedli v súvislosti s napätím na Ukrajine analytici z Commerzbank vo Frankfurte nad Mohanom. Investori okrem toho čakajú na najnovšie informácie o zásobách ropy a ropných produktov v USA. Analytici predpokladajú, že ropné zásoby za minulý týždeň vzrástli o 2,5 milióna barelov. Americký ropný inštitút zverejní svoju správu dnes večer a ešte pozornejšie sledovaná správa ministerstva energetiky bude zverejnená v stredu 9. apríla.
 

Vyberte región